Undvik Solpaneler med vanlig AR-coat

AR står för antireflex, och ingen tillverkare vill att solens strålar ska reflekteras bort av glaset.
De största tillverkarna av solceller och solcellssystem använder sig av ett glas med AR-coat som kan liknas ett UV-tåligt lack som är betydligt billigare att tillverka än det etsade och avancerade glaset som våra Effecta 370+ har istället.

Problemet med vanligt coat- glas är att det blir statisk och drar till sig smuts och kräver kontinuerlig rengöring.

Tester, visar att en vanlig coatad yta har en hygglig effekt i 4-7 år och sen börjar den bli ganska repig och mottaglig för påväxt och smuts precis som en billack, håller man inte efter den så kommer den att åldras mycket snabbare. Mätningar som vi och bl.a. Kärcher har gjort visar att smutspåväxt på en coatad modul når upp till hela 24%, ganska stora förluster.

Vi har naturligtvis många bra tester och gjort många jämförelser med vårt glas och ett vanligt coatat glas och då inte bara i egen regi och verkliga tester med moduler i svenska förhållanden utan vi har också gjort tester i labbmiljö tillsammans med vår producent.

Viste du att bara 2% av världens moduler har etsat glas, detta betyder naturligtvis inte att alternativen är bättre utan det betyder att producenterna idag endast är intresserade at av sälja en billig mängdprodukt. Där skiljer vi oss från övriga precis som många andra branschers tillverkare.

Tester på glas i vanlig miljö under 3 år.
Vi har naturligtvis testat glaset för att se vilken verkan vår självrengöring har. Vi har då tagit ett klart glas för solcellsmoduler och 2 olika typer av coatat glas från dom största europeiska tillverkarna samt 2 glas från vårt etsade glas.

Dessa har stått i en lantbruksmiljö där pollen och jord mm från naturen har fått skräpa ner glasen och vi har låtit regn sköta rengöringen precis så som det skulle vara orört på ett tak eller en ställning. På det blanka glaset har vi förlorat en solinstrålning på ca 16% och på det coatade glaset har vi förlorat en solinstrålning på 24% och på vårt etsade glas har vi en förlust på under 1%.

Detta är mätt med vanlig solinstrålningsmätare under glas och jämförts med en som sitter på en rengjord yta under samma glas. Vi har också vid rengöring konstaterat att det är näst intill omöjligt att få ett coatat glas rent, det krävs stor mekanisk kraft för att rengöra det och vi har fått ta till lösningsmedel för att rengöra dessa ordentligt.

Ånga från högtryckstvätten förstörde ytan på coaten och rekommenderades inte heller av tillverkarna.