Svenska solceller för svenska förhållanden

Solceller tillverkade i Sverige, varför?

De flesta tillverkare av solceller och solcellssystem befinner sig på sydliga breddgrader vilket naturligtvis inte är så konstigt med tanke på att det just är solinstrålning vi är ute efter. 

På senare år har dock solceller blivit mer effektiva och produktionen har blivit mer effektiv vilket har gjort att prislappen på dessa produkter är på en nivå där vi också här i norden kan ta del av solens produktion. Men med tanke på att de flesta tillverkare inte har behövt ta hänsyn till vårt hårda klimat här i norden så är solcellespanelerna i många fall inte gjorda för det klimat vi har här vilket naturligtvis ställer till problem med kyla, frostsprängningar mm.

Vi har dock tillverkning här i Sverige och har naturligtvis under de 12 år produktion har pågått lärt oss ett och annat om vad nordiska klimat kan göra med våra produkter.

Därför kan du vara säker på att våra solceller är anpassade för vårt klimat och kommer att producera el länge och hålla därefter.

Certifiering av solceller, viktigare än du tror

Certifiering är ingen självklarhet i denna branch längre. Det figurerar många "noname" produkter där man har klippt ut certifieringsloggor från andra tillverkare och bara klistrat in på sina etiketter och dokument och i vissa fall har man inte ens någon etikett som visar vad det är för produkt. Om ett dokument inte innehåller ursprungsland och ursprungstillverkare så kan du nog räkna med att det är en produkt som har något att dölja. Det är mycket vanligt att man importerar produkter från låglöneland och sen kallar dom efter eget varumärke och helt plötsligt har man en produkt med ett känt namn som kunderna då ska lita på.

 

Vi kan förstå varför man fuskar med certifieringar och märkningar med tanke på att det kostar en hel del pengar att upprätthålla ett certifikat. Men en god anledning till kostnaden är att man får lämna in produkten för en test som då naturligtvis måste bli godkänd. Men det stannar inte där utan sen kontrolleras det med jämna mellanrum att fabriken som tillverkar produkten verkligen gör det på det sätt man först registrerat och det kontrolleras också att man använder sig av det materialet som registrerats vid testen. Detta för man inte ska kunna skicka in några paneler med en hög kvalité endast för testen och sen gå ner i kvalité vid produktion. Så man kan väl säga att om det låter för billigt för att vara sant så är det nog så. Det kan skilja flera hundra i materialpris på en undermålig panel till en kvalitativ panel. Det finns några punkter man kan gå igenom för att avslöja fifflarna, men det kan vara svårt.

  • Kolla att numret som visas på TUV loggan på paneletiketten eller databladet är äkta genom att söka på TUV´s hemsida efter tillverkare eller TUV nummer.
  • Kontrollera så panelen har en CE-märkning och en Brandklassning.
  • Kontrollera så tillverkarens namn finns med på etikett och datablad.
  • Kolla så ursprungsland finns med på etikett och datablad.
  • Fråga efter tillverkarens namn om du inte hittar det i databladet, finns det inte där så har man dolt det av anledning.
  • TUV-loggan ska vara tydlig och TUV-numret ska gå utläsa för kontroll.

En certifierad produkt behöver dock inte innebära att det är en bra produkt utan endast att den gått igenom de hållfasthetstester och elsäkerhet och brandklassning som normalt är ett krav för att få sätta upp en anläggning. Dock är det definitivt en bra början för att vara säker på att få en produkt som håller måttet.  Och om en säljare har fuskat med certifiering så lär det väl inte vara något vidare företag att göra affärer med. Ska man dock vara säker så ska man titta på tillverkare som kan bevisa att de har paneler fungerande utan problem 8-10 år bakåt i tiden. Gör inte affärer om du inte är säker på att den du handlar av har avtal som binder tillverkaren till garantiansvar om han/hon går i konkurs. Det vanligaste sättet att bli lurad på är om ett företag som importerar utrustning får problem och då går i konkurs och du inte kan gå vidare med dina garantianspråk.

Windons certifieringar av solceller

Här nedan kan du se hur en korrekt certifieringslogga ska se ut, och hur en korrekt paneletikett ska se ut samt en märkning på panelens ursprungsdata vilket också alltid ska sitta på panelen (hur ska man annars veta vad man fått?) . Du har också en länk till ett certifikat här >>. Allt detta ska du kräva av företaget du handlar dina produkter av för att vara säker på att du inte måste plocka ner anläggningen vid en kontroll. 

Windons Paneletikett:

Denna etikett talar om serienummer, märke, modell, panelklassning, brandklassning och standardvärden för just denna paneleffekt som i detta fall är 265W. Den har också en TUV-stämpel med ett TUV-nummer som  är spårbart samt CE märkning. Ytterligare information som finns är ursprungsland (var den är tillverkad) och tillverkarens namn. Man har också tillverkningsdatum och information om vilken standard man har för uppmätning av panelens värden.

Allt detta bör finnas på en paneletikett från en seriös tillverkare/producent.

Windons Mätettiket:

Denna etiket på panelen beskriver data uppmätt på just den här unika panelen. Dessa värden visar verkliga uppmätta värden vid en temp på 25 grader och en solinstrålning på 1000W/m2.

Vad gör vår solcellspanel unik?

Samtliga material i våra solceller är valda med tanke på livslängd och energiavkastning. Material är valda utefter hållbarhet och miljönytta och naturligtvis försöker vi handla så lokalt det går utan att tumma på kvalité. Effektiva frakter och smart packetering är ytterligare saker som ökar nyttan. Vi försöker i den mån det går inhandla material närproducerat för att minimera miljöpåverkan.

Glas:

Ett glas med lågt järn-innehåll och därmed mycket hög ljustransmission. Glaset är sedan antireflexbehandlat med en unik etsningsmetod. Metoden säkerställer hög energiavkastning under alla ljusförhållanden och under hela modulens livsländ.

Till skillnad från den vanligaste antireflexmetoden "coat" (ytbeläggning) så kan inte den etsade ytan lösas upp av väder, vind och luftföroreningar. Denna behandling ger dessutom panelen en självrengörande yta. Reflektionerna är dessutom mindre ifrån denna typ av AR behandling.

EVA (Etyl-Vinyl Acetat):

EVA är ett material som binder ihop laminatet, viktigt att materialet är UV stabilt, har hög vidhäftning och hög ljustransmission. Vårt material har alla dessa kvalitéer. Vi har använt detta material i 10 år (mer än 2 miljoner solpaneler). Fram till idag har vi ingen reklamation som kan härledas till EVA. Ett vanligt förekommande problem med solpaneler är instabila EVA material och/eller lamineringsprocesser. Moduler gulnar efter tid och effekten minskar därmed. Dålig vidhäfftning kan också bidra till släpp och skapa luftfickor i laminatet som det senare kan bildas kondens i. Vilket naturligtvis kommer förstöra solcellspanelen på sikt.

Ribbon (elektrisk förbindning mellan celler):

Det är viktigt när man väljer elektrisk förbindningsmaterial att man tar hänsyn till solcellens egenskaper och att panelen under många årtionden utsätts för stora temperaturvariationer. Vi har därför valt extra mjuk koppar, helt anpassad till solpaneler. Dessutom löder vi ihop cellerna med en teknik som gör att cellerna utsätts för minimalt med stress. Vi har i tester med annat ”hårdare” koppar sett att både celler spricker och förbindningen mellan celler går av. Vi lägger dessutom ett veck på ribbon mellan solcellerna för att förhimdra att materialet sträcks i temperaturskillnader och då skapar en hotspott. (hotspott blir det om ribbon sträckts och smalnat av så strömmen i panelen får svårt att passera vilket skapar värme på stället som tillslut skapar brand eller trasig ribbon)

Kopplingsbox:

Vårt val av kopplingsbox beror på flera saker. Dels är den helt anpassad till en automatiserad process, där den appliceras och löds av robotar. För det andra är dioderna inuti boxen av yppersta klass (Dioderna är viktiga för panelens livslängd när enskilda celler skuggas, så att inte värme byggs upp på en specifik fläck). För det tredje är samtliga anslutningar gjorda genom svets eller lödning. Fjärde orsaken är att dioderna är ytmonterade för bästa kylning. Kopplingsboxar har historiskt varit inblandade i stora kvalitétsbekymmer i branschen. Bristande kontakt, tätning, statiskt skydd, kablage, dioder, etc. Detta har i värsta fall orsakat brand.

Aluminiumram:

Man kan tycka det är en enkel komponent, men vi har anpassat ramen för nordiska förhållanden. Detta genom att hindra vattenansamling (kondens) i ramen vilket leder till frostsprängning. Detta genom optimerade ovala dräneringshål, solida hörnsstoser inuti ram samt ett urtag för vattenavrinning i alla 4 hörn. Konstruktionen av vår ram håller upp till 8000 Pascal (Detta kan likställas med ca 8m snö). Givetvis kan man få ramen i olika färger beroende på vart den skall sitta. Frostsprängning är ett problem en tillverkare i varmare länder inte så ofta har tagit hänsyn till, vilket kan ses på installationer i kalla klimat.

Packmetod:

Vi belastar ingen panel under packning och transport, varje enskild panel vilar på en konstruktion av hörnstoser i plast. Vi har mellan varje panel en plastbit som inte bara håller panelerna helt stilla och plana under transport, utan även leder bort statisk elektricitet. Vi har rejäla pallar som vi kan lasta upp till 40 paneler på varje pall, dvs ca 15kWp. Detta gör att vi kan frakta 40st paneler på en så liten yta som 1.7kvm vilket borgar för minimal miljöpåverkan vid frakt.