Solpaneler – Etsat AR glas

Windons solcellsmoduler är av ett helt unikt slag med sitt etsade glas för att absorbera solljuset bättre än ett vanligt AR coat, Vi har alltså ingen coat yta som blir statisk och drar till sig smuts och kräver kontinuerlig rengöring. Detta ger också modulen en helt underhållsfri yta som du inte behöver tvätta eller skölja under dess hela livstid.
Hämta Datablad-Effecta 370 plus >>

Dessutom ett glas med lågt järn-innehåll och därmed mycket hög ljustransmission. Glaset är sedan antireflexbehandlat med en unik etsningsmetod. Metoden säkerställer högre energiavkastning under alla ljusförhållanden och under hela modulens livslängds.
Till skillnad från den vanligaste antireflexmetoden “coat” (ytbeläggning) så kan inte den etsade ytan lösas upp av väder, vind och luftföroreningar. Denna behandling ger dessutom panelen en självrengörande yta. Reflektionerna är dessutom mindre ifrån denna typ av AR behandling.
De största tillverkarna av solceller och solcellssystem befinner sig på sydliga breddgrader och använder sig av ett glas med AR-coat som kan liknas ett UV-tåligt lack som är betydligt billigare.

Denna etsning gör att solens strålar absorberas istället för att studsa vilket i sin tur gör att vi får ut en mycket högre effekt när solens strålar kommer in i vinkel mot panelen. Detta glas gör att våra paneler levererar ca 5-8% mer effekt på årsbasis än vad ett coatat AR glas gör i identisk produkt.

Detta glas får efter behandling, mikroskopiska håligheter som är för små för smutspartiklar att hamna i, dessa små fickor innehåller syre och när glaset blir fuktigt så expanderar syret under smutsen och skjuter ut smutspartiklarna som sen rinner av. Denna behandling har används av vår tillverkare i över 15 år och är väl testad i tidigare installationer. Samma glas används också i självrengörande och högabsorberande växthus och har visat sig otroligt effektivt.

Som alla våra installatörer vet, har Windon anammat det etsade glaset sedan starten, glasets funktion ger mer kWh/år samt den har en självrengörande yta.

Naturligtvis är Windons produkter körda i väderkammare för man ska kunna vara säker på att solcellerna levererar energi i de 50 år som garantin är. Windon har lärt sig genom åren att nordiskt klimat ställer stora krav på solcellerna då man på sommaren kan ha 30+ grader och på vintern ha 30- grader.