Effekt och kvalité

Våra solceller från Windon har en solcellsmodul som idag är ganska ovanlig på marknaden, där de lagt stor vikt vid kvalité istället för att fokusera på ett billigt inköp. Detta ger naturligtvis en lite dyrare produkt men som fördel kommer att producera en stor mängd energi i många år, utan att behöva något underhåll.

Windon har material som har varit i produktionen i över 15 år, vilket garanterar att det kommer att hålla en god status under lång tid. De har valt att ligga kvar i utvecklingen med stabilt och beprövade material och satsar istället på att byta de komponenter som ger en högre effekt, för bättre el-produktion. Kort sagt, de byter inte material för att hitta ett lägre pris utan för att hitta en bättre och starkare produkt.

Garantier på Windon solceller:
35 års effektgaranti med 86 %. Minsta värdet första året är 98%.
50 års produktionsgaranti (innebär att modulen ska fungera korrekt i 50år)

Windons mest unika komponent är glaset.
Windon har genom åren jobbat en hel del med modulglas, detta på grund av att det är en komponent som kommer att avgöra hur mycket solenergi som når kislet.

Windon har jobbat både med absorbering av ljus och för att få en yta på nanonivå som klarar av att hålla modulen rent från smuts och avlagringar. Vad skiljer då vårt glas mot ett planglas eller en AR-coat? Ja för det första så har de ingen pålagd yta på sitt glas utan med hjälp av en ets-behandling får de sin yta på solcellsmodulen.

Kollar man på en AR-coat så består den av en Polyuretan eller likvärdig UV-tålig lack, man kan jämställa den ytan med en billack eller båtlack. En sådan yta måste för att behålla sin effekt rengöras som en vanlig bil, dessutom blir den med åren sliten och kommer då att ta åt sig smuts ändå lättare vilket betyder att det blir mer jobb med modulen med åren. Detta kan man naturligtvis bättra på med hjälp av samma behandling man ger sin bil i form av vaxning eller liknande. Har man otur och köper en produkt med en dålig yt-behandling så kan den till och med släppa i en framtid “flagna”. Detta påverkar inte panelens egentliga funktion men naturligtvis så kommer ett smutsigt glas att försämra panelens prestanda.

Tester som har gjorts visar att en coatad yta har en hygglig effekt i 4-7 år och sen börjar den bli ganska repig och mottaglig för påväxt och smuts precis som en billack, håller man inte efter den så kommer den att åldras mycket snabbare. Mätningar som bl.a. Kercher har gjort visar att smuts påväxt på en coatad modul når upp till hela 25%, ganska stora förluster.

Att åka runt och tvätta och behandla solcellsmoduler är en miljardindustri i Europa vilket gynnar den branschen men inte kunderna.

Windon tycker att en solpanel ska vara helt underhållsfri och då naturligtvis utan att med åren tappa en massa energi.

Hur går det till och hur har Windon lyckats med detta.
Windon använder sig av en speciell kemisk process som förändrar glasets ytmorfologi vilket ger mindre reflektioner i jämförelse med andra för närvarande kända lösningar inom PV-området. Ingen förutom Windon har uppnått en så liten och jämn ytporositet, vilket skiljer de markant från andra producenter av antireflex glas..

Hämta PDF >> Datablad-Effecta-370 +