Solenergi och solinstrålning

Solenergi kan man prata mycket om men vi ska dock inte fördjupa oss i teknikens värd alltför mycket vilket förmodligen bara skulle bli förvirrande. Vi ska dock försöka att lite förenklat förklara hur solenergi fungerar och vad du kan förvänta dig av en anläggning du har köpt.

Vad ger en solcellsanläggning i kWt?
En avgörande faktor är placering av solenergi. Med placering menar vi var man sätter panelerna och hur panelerna är uppsatta. Tittar man på solens bana så färdas den från öst till väst, störst effekt ger solen mitt på dagen när den står från söder, därför är det logiskt att placera fasta paneler åt söder. Vi har ytterligare en solaxel att ta hänsyn till och det är var i horisonten solen befinner sig, detta styrs av årstider och varierar från 10º-15º på sommaren till 70º-80º på vintern. En bra placering av en fast panel brukar vara ca 40 grader åt söder. Windons solcellspaneler har dock en unikt etsad yta på frontglaset som ökar kapaciteten avsevärt när solens strålar kommer i vinkel. Denna etsning gör att solens strålar absorberas istället för att studsa från solcellerna och tar då emot mer solenergi.

Solens effekt på jordytan?
Solen är en mycket kraftfull energikälla som vi hittills utnyttjat dåligt. Solens stålning på jorden under en halvtimma ger så stor effekt att det skulle försörja jordens befolkning med elektricitet ett helt år, något att tänka på när man använder elektricitet från kärnkraft, olja och kol. I Sverige har vi mellan ca 1000-2000 soltimmar/år. Vi har i södra Sverige en effekt på ca 1000kWh/m² per år och i norr en effekt på ca 800kWt/m² per år. Med dessa siffror får man en ganska bra uppskattning av vad en solanläggning kan ge. Om man har en anläggning på 1000W i södra Sverige och den anläggningen är på ca 7m² så har den en potential att generera ca 4000kWt/år, med en verkningsgrad på panelerna som i vårt fall är ca 16% så skulle anläggningen producera ca 1100kWt/år + ca 5% som vårt unika glas ökar prestandan med så blir det ca 1150kWt. Givetvis så ökar antalet soltimmar och effekt ju längre söder ut man kommer (vänder efter ekvatorn). Tittar man på effekt/m² och år i t.ex. centrala Italien så hamnar man på ca 1700-1800kWt/år och kvadratmeter vilket ger lite mer än här hos oss.

Olika Solceller
Vi på Windon AB är vana vid att sälja och hantera vindkraftverk och vet med det att det är få som har bra vindförutsättningar för att få ut önskad effekt och ändå färre som har möjligheten att sätta upp ett vindkraftverk på sin tomt. Solpaneler är lite enklare. Se till att inget skuggar panelerna så du kan vara säker på att få ut förväntad effekt under dygnets soltimmar. Solpaneler är möjligt att ha på vanliga villatomter & tak och ger då möjlighet för människor i tätbebyggda områden att producera elektricitet. Solpaneler är enklare rent tekniskt med tanke på att antalet rörliga delar är reducerade till inga, jämfört med vindkraft.

Solinstrålning i procent i olika placeringar.
Här beskriver vi instrålningsprocent i montage i olika vinklar, här har vi inte tagit hänsyn till vilken typ av glas en panel har utan endast solstrålarnas strålningseffekt på ytan. Har man ett vanligt blankt glas kan man räkna med större förluster i dåliga lägen, med coutad yta förbättras det och med AR -glas får man lägst förluster, detta är dock ett mätvärde för dom som måste installera i sämre läge.

Förtydligande av det som står på kuben.
• Södervägg 72%
• Södertak 450 100%
• Sydvästvägg 67%
• Sydvästtak 450 95%
• Platt på tak 89%
• Sydostvägg 70%
• Sydosttak 450 96%
• Östervägg 58%
• Östertak 450 82%