Svenska solceller tillverkade av Sverige för Sverige, varför?
De flesta tillverkare av solceller och solcellssystem befinner sig på sydliga breddgrader vilket inte är så konstigt med tanke på att det just är solinstrålning vi är ute efter. På senare år har dock solceller blivit mer effektiva och produktionen har blivit mer effektiv vilket har gjort att prislappen på dessa produkter är på en nivå där vi också här i norden kan ta del av solens produktion.
Men med tanke på att de flesta tillverkare inte har behövt ta hänsyn till vårt hårda klimat här i norden så är solcellspanelerna i många fall inte gjorda för det klimat vi har här vilket naturligtvis ställer till problem med kyla, frostsprängningar mm.
Windon har under de 12 år av utveckling och produktion här i Sverige lärt sig ett och annat om vad nordiska klimat kan göra med våra produkter. Därför kan du vara säker på att våra svenska solceller är anpassade för vårt klimat och kommer att producera el länge och hålla därefter.
Certifiering av solceller viktigare än du tror.
Certifiering så som CE-märkning är ingen självklarhet i denna bransch längre. Man bör se till att produkten är CE-märkt på rätt sätt då det är ett krav i Europa, har man otur så gäller inte försäkringar.
Det finns några punkter man kan gå igenom.
• Kolla att numret som visas på TUV loggan på paneletiketten eller databladet är äkta genom att söka på TUV´s hemsida efter tillverkare eller TUV nummer. Idag producerar vi vår panel på Europe Solar Production.
• Kontrollera så panelen har en CE-märkning och en Brandklassning. (detta är ett krav)
• Kontrollera så tillverkarens namn finns med på etikett och datablad. (Vid OEM produkt är OEM-tillverkaren ansvarig för samtliga märkningar)
• Kolla så ursprungsland finns med på etikett eller datablad.
• Fråga efter tillverkarens namn om du inte hittar det i databladet.
• TUV-loggan ska vara tydlig och TUV-numret ska gå utläsa för kontroll.
Windons certifieringar av solceller.
Här nedan kan du se exempel på hur en korrekt certifieringslogga ska se ut, och hur en korrekt paneletikett ska se ut samt en märkning på panelens ursprungsdata vilket också alltid ska sitta på panelen (hur ska man annars veta vad man fått?) Du har också en länk till ett certifikat här. Allt detta ska du kräva av företaget du handlar dina produkter av för att vara säker på att du inte måste plocka ner anläggningen vid en kontroll.
Windons Paneletikett:
Denna etikett talar om serienummer, märke, modell, panelklassning, brandklassning och standardvärden för just denna paneleffekt som i detta fall är 265W. Den har också en TUV-stämpel med ett TUV-nummer som är spårbart samt CE märkning. Ytligare information som finns är ursprungsland (var den är tillverkad) och tillverkarens namn. Man har också tillverkningsdatum och information om vilken standard man har för uppmätning av panelens värden. Vid ren OEM-produktion så kan OEM-producenten räknas som tillverkare, i vissa fall kan produktionsdatum dölja sig i serienumret. Allt detta bör finnas på en paneletikett från en seriös tillverkare/producent.
Windons Mätettiket:
Denna etikett på panelen beskriver data uppmätt på just den här unika panelen. Dessa värden visar verkliga uppmätta värden vid en temp på 25 grader och en solinstrålning på 1000W/m2.