Självrengörande solceller

Underhåll Solceller, behövs det?
En solcellsläggning kräver normalt mycket lite underhåll, men man ska inte glömma att det är solinstrålning som ger energi och att då en, smutsig modul kan tappa så mycket som upp till 20% av sin produktion.

Detta gäller inte Windons moduler med ett etsat AR-glas, då de är smutsavvisande och självrengörande, dessutom har de idag produktion med nanoteknik som ger ett 100% smutsavvisande glas och en extra årlig el-produktion på ca 2-3%

Kan Kunden rengöra modulerna själv ?
Ja naturligtvis kan man det, men sitter de på ett tak 4-6 m över mark, så är det ett ganska svårt jobb, Man kan ju som bekant inte gå på solpaneler, de lär inte gå sönder av det, men man kommer få mikrosprickor i kiselplattorna vilket medför en klar försämring av modulens effekt för all framtid. Man måste bearbeta modulerna mekaniskt med borste eller svamp, det räcker alltså inte att spruta vatten på dom eller högtrycks tvätta!

Tester på glas i vanlig miljö under 3 år.
Windon har naturligtvis testat glaset för att se vilken verkan vår självrengöring har. De har då tagit ett klart glas för solcellsmoduler och 2 olika typer av coatat glas från dom största europeiska tillverkarna samt 2 glas från deras etsade glas.

Dessa har stått i en lantbruksmiljö där pollen och jord mm från naturen har fått skräpa ner glasen och de har låtit regn sköta rengöringen precis så som det skulle vara orört på ett tak eller en ställning.

På det blanka glaset har man förlorat en solinstrålning på ca 16% och på det coatade glaset har de förlorat en solinstrålning på 24% och på Windons etsade glas har de en förlust på under 1%. Detta är mätt med vanlig solinstrålningsmätare under glas och jämförts med en som sitter på en rengjord yta under samma glas.

De har också vid rengöring konstaterat att det är näst intill omöjligt att få ett coatat glas rent, det krävs stor mekanisk kraft för att rengöra det och man har fått ta till lösningsmedel för att rengöra dessa ordentligt. Ånga från högtryckstvätten förstörde ytan på coaten och rekommenderades inte heller av tillverkarna.

Dockumentation på vårt unika glas.
Windon har naturligtvis många bra tester och gjort många jämförelser med deras glas och ett vanligt coatat glas och då inte bara i egen regi och verkliga tester med moduler i svenska förhållanden utan de har också gjort tester i labbmiljö.

Hämta PDF >> Datablad-Effecta-370S+