Solpark och större installationer

Solpark är något som har varit ganska ovanligt i Sverige. Det har spritt sig mycket i Europa på grund av god ekonomi med hjälp av subventioner såsom bra elcertifikat. Vi kommer dock att få se mer av denna vara i Sverige nu när priserna på solceller och kringutrustning sjunkit och det blir allt svårare att hitta platser för vindkraft/vattenkraft. Naturligtvis spelar priserna på elen också in och trenden vi i framtiden ser är ett ökat behov av el samt stora krav på att elen ska vara producerat på ett miljöriktigt sätt. Sen har vi ju dom mjuka värdena där det är ett mycket miljöriktigt alternativ, dessutom en underhållsfri produkt samtidigt som det inte låter eller syns på samma sätt som t.ex. vindkraft. Solenergi lämnar dessutom inte heller några spår och kan också med små medel monteras ner och flyttas om den plats man valt måste användas till något annat. Det är lätt att bygga vidare och bygga ut och kräver nära nog inget underhåll om man väljer rätt produkter. Dessutom kommer en solpark av rätt kvalité att producera mer energi under sin livstid än motsvarande investering i vindkraft samtidigt som man inte behöver oroa sig för att störa djur och människor med skuggor och ljud. Vi har under vår tid i solenergibranschen inte stött på en enda människa som varit negativ till denna teknik utan alla har varit mycket positiva och intresserade av vad vi gör. Man känner verkligen att man gör en insats för miljö och människa. Vi har låtit elever vara med och montera solpark och det verkar som om dom tycker det är både spännande och kul, samtidigt har vi naturligtvis hållit utbildning i tekniken för att skapa en förståelse för förnyelsebar och hållbar energi till nästa generation.

Vad ger en solpark i energi?
Det finns idag en handfull solanläggningar i Sverige som man kan benämna solpark, den största är solparken MEGA-SOL i Arvika som har en installerad effekt på mer än 1000 000 Watt. Denna park är byggd av Windon med ett innehåll på 4080 st svenskproducerade solcellsmoduler på ca 255Watt/st, över 60 ton svenskproducerat ställningsmaterial. Det mest unika med denna solpark är att mer än 92% av kostnaden i solparken är svenskproducerat vilket ju ger ytligare ett viktigt mjukt värde i form av svenska jobb, samtidigt som man kan försäkra sig om att den har en hög kvalité. Denna solpark kommer under sin livslängd att producera mer än 45 000 000 kWt (45 000MWt) vilket skulle förse mer än 18000 lägenheter med energi i ett helt år. Då inser man att man kommer få tillbaka investeringen minst 2ggr under parkens livstid. När parken är förbrukad och ska monteras ner så går det att återvinna 100% av ingående material.

Går det bygga med svensktillverkat material?
Windon har tagit fram ett markställningsmaterial för solpark som är helt unikt som ger en mycket god ekonomi både vid inköp och montage. Stativen är tillverkade av Tranås Rostfria AB i Tranås Sverige. Det är ett enradigt stativ som är möjligt att montera i alla vinklar. Det är ett mycket snabbmonterat material och en solpark på ca 1MW sätter vi på ca 4 veckor. Solcellsmodulerna vi använder är Windons egna som designats av företaget Swemodule AB i Sverige, allt kringmaterial såsom kablage, buntband mm kommer från OEM Automatik i Tranås. Kort sagt är det mycket hög kvalité på materialet vilket är nödvändigt om solparken ska kunna leverera el den utlovade tiden.

Vad kostar en solpark ?
Ja naturligtvis finns det en del aspekter som avgör prislappen på en solpark. Först och främst är det storleken, sen har markförhållanden och avlämningspunkt en betydelse. Man kan säga att om markförhållandena är normala så kostar 1MW ca 9 500 000 sek. Naturligtvis är det en siffra taget lite ur luften men det brukar hamna ungefär där. Då ingår naturligtvis projektering, material, montage och inkoppling. Hur ekonomin ser ut i en solpark beror naturligtvis på förutsättningarna hos kunden och hur man tänkt att utnyttja energin i solparken. Prislappen kan reduceras genom att kunden hjälper till att projekterar samt att man ordnar med transformator och avlämningspunkt själv och till och med har personal som kan sköta en del av monteringen. Windon är ett flexibelt företag som vill att relationen med kunden ska vara till allas fördel. Vi är alltid öppna för förslag..Vi har här också fått ta del av Arvika Krafts beräkningar på den solpark som dom inhandlat av oss.
För att läsa om Arvikas solpark så tryck på länken HÄR. För dessa uppgifter tackar vi naturligtvis Arvika Kraft och Arvika kommun som velat dela med sig av deras erfarenhet i sitt solparksprojekt MEGA-SOL. Utan eldsjälar inom Arvika kommun och Arvika Kraft så hade detta projekt inte blivet av. Med mycket energi och en positiv envishet så har man lyckats ro iland detta projekt och göra solenergi till något bra i Arvika.

Solpark Mega-Sol i Arvika störst i Sverige.
2015-02-08 invigde vi Sveriges största solparken Mega-Sol i Arvika. På söndagen driftsattes samtliga inverterar och kl 11:00 vid provstart av parken producerade den 95% av sin totala kapacitet, detta är ett otroligt bra värde för en vintermånad i mellan Sverige. Kort sagt har vi här bevisat att solenergi verkligen är något som fungerar även så här långt norr ut. Förutfattade meningar har varit att solceller inte ger någon energi på vintern här men det är med våra solceller idag endast en myt. Våra svenska solceller har ett frontglas som är behandlat på ett sätt att det absorberar ljus även i mycket dåliga ljusförhållanden (unik syra behandling av AR glas) och på ställningar får dom en mycket bra avkylning och kan då leverera väldigt bra resultat. Invigningen var mycket lyckad och allt flöt på enligt förhoppningar, SVT och tidningar var på platts för att uppmärksamma invigningen och naturligtvis var Windon och Swemodule som leverantör på platts samt vår kund Arvika Kraft.

Mega-Sol 65% färdig
Mega-Sol Invigningshelg Februari 2015
Mega-Sol 2015-06
Mega-Sol 2015-06
Mega-Sol 2015-06
25kW i Häjla

Solpark från Windon AB är det alternativ som verkligen är väl genomtänkt, Windons solpark har optimerats från markställning till sista el-kopplingen. Vi har en unik markställning för att sätta i just solpark, denna markställningen är optimerad för att klara minst 35 år i hårda förhållanden med hög salthalt och den är klassad C4, vi klarar också av vindar på över 60m/s så det finns inget ställe på vår planet där inte en solpark från windon står kvar. Vi har optimerat montagehastigheten i vår solpark för att dels klara av stora volymer med lite personal samt enkelt kunna driftsätta en solpark inom snara tidsramar. markställningen är designad för att pålas ner med pålkran och det gör att hastigheten på montaget är extremt hög, vi färdiginstallerar mer än 1 modul i minuten vilket ger en montagehastighet på 1MW på ca 8 dagar med ett team på 6 personer, detta ger en personalkostnad som är lägst på marknaden. Det är få som monterar solpark på den tiden. detta ger då naturligt låga montagekostnader och i slutet gör det vår solpark mer kostnadseffektiv även om vi har ett dyrare och mer kvalitativt material i vår solpark än våra konkurrenter. Vi jobbar med färdig-kontakterade kabelstammar från vår fabrik för att öka tempot i solpark en och minimera felkrympningar mm av kontaktdon som senare leder till glappkontakt och en icke fungerande solpark. Vi jobbar uteslutande med inverters i storleken 20kW för att slippa gräva ner kablage i mark och slippa lägga alla ägg i samma korg, detta ger en säker drift och ökar montagetempot ytligare. En solpark från Windon ger dessutom mest kWt i förhållande till investering och antalet monterade kW, givetvis har vi inbyggd trådlös loggning av el-data mm inbyggda i våra inverterar vilket gör att man slipper dyra kommunikations-kablar och dyr loggningsutrustning för att hålla koll på produktionsdata. Med hjälp av våra samarbetsparter har vi också komplett loggning av ursprungsgarantier och certifikat www.atlasenergi.se. Naturligtvis har vi också pålkran, lasrar, lastare, kabelgrävare och all annan utrustning för att hjälpa till att montera er solpark till ett mycket förmånligt pris. Ge oss chansen att räkna på er solpark så kommer ni bli förvånade över att man kan sätta en Svensk solpark till ett så förmånligt pris. Idag när detta skrivs ligger materialinköpet på 1MW solpark på under 9 750 000 sek och då har du valt svensk kvalité och material från den absoluta eliten.